Wijn met eten combineren
Wijn met eten combineren gebeurd al snel. Echter heeft het geen wat op je bordje ligt vaak invloed op de smaak van wijn! In dit artikel benoemen we de basis principes van het wijn&spijs verhaal en gaan we tevens op zoek naar mooie wijn&spijs combinaties. Onderaan het artikel kan je een bericht achter laten en zijn wij reuze benieuwd naar jou favoriete wijn&spijs combinaties. Deel ze alsjeblieft met ons.
Wat gebeurd er wanneer je eten en wijn gaat combineren?
Wanneer je aan het eten bent passen smaakpapillen zich aan. Logisch natuurlijk want daardoor kan je de waarneming van suikers, zuren, bitters, zout en umami proeven. Echter is het wel zo dat al deze waarnemingen invloed hebben op de smaak van wijn.
Wel eens een glaasje verse jus d’orange gedronken na het tanden poetsen? Precies… De sinaasappels proeven extreem en onaangenaam zuur. Een anders voorbeeld gaat over het structuur van het eten. Tijdens het eten van een gerecht met een romige saus of chocolade blijft er een (vettig) laagje in je mond achter wat er weer voor kan zorgen dat je smaakwaarneming kan verminderen.
Over het algemeen heeft voedsel meer invloed op wijn dan andersom. Daarom is het fijn om na dit artikel de basis principes van wijn&spijs combineren te weten.
Wat doen suikers en umami met wijn?
Suikers en wijn zijn over het algemeen moeilijk te combineren met wijn want het doet de wijn harder of scherper doen smaken. Wanneer een gerecht veel suikers of umami bevat zul je proeven dat de wijn droger, bitterder, wat zuurder en minder fruitig/zoet smaakt.
Zoet in het eten: Door de zoetheid in een gerecht kan een droge wijn minder fruitig lijken en onaangenaam zuur smaken. Ook lijkt het alsof de wijn minder body heeft en het minder fruitig smaakt. Bij gerechten met een hoog suiker gehalte is het goede advies om een wijn te kiezen die net zoveel of meer suikers heeft dan het gerecht. Mag jij binnenkort het nagerecht verzorgen tijdens een etentje? Kies dan bijvoorbeeld deze heerlijke Moscato d’Asti.
Umami in het eten: Umawie?? Inderdaad, umami is een smaak waarneming die we niet zo vaak horen. Het is een smaak die op zichzelf moeilijk te proeven is. De beste manier om umami te proeven is een rauwe champignon te vergelijken met een champignon die even in de magnetron is geweest. Je zult merken dat door de verhitting de umami flink versterkt is.
Umami zit ook in rijpe zachte kazen, eieren en asperges. Deze producten zijn dan ook moeilijk te combineren met wijn omdat ze onvoldoende zout als tegenhanger hebben. Andere producten met een hoog umami gehalte zijn gezouten gerookte vis/vleeswaren en parmezaanse kaas. Echter hebben deze producten ook een hoog zout gehalte wat het weer makkelijker maakt om een mooie wijn erbij te serveren. Denk bijvoorbeeld aan deze mooie gerijpte Nebbiolo d’Alba of Negroamaro.
Kies liever niet een hout gerijpte witte wijn of een rode wijn met weinig tannine bij gerechten met een hoog umami gehalte. De wijnen kunnen dan onaangenaam bitter en ongebalanceerd overkomen.
Wat doen zuren en zout met wijn?
Zuur en zoute gerechten zijn wat prettiger en makkelijk te combineren want de smaken in de wijn worden juist wat aangenamer en zachter. Wanneer een gerecht veel zuren of zout bevat zul je proeven dat de wijn minder droog, minder zuur en juist fruitiger en ietwat zoeter smaakt.
Zuur in het eten: Veel Italiaanse wijnen hebben over het algemeen een wat hoger zuurgehalte. Met name wijnen uit de Piemonte. Denk aan de Barbera en de Cortese druif. In een gerecht met veel zuren zijn er mooie wijn&spijs combinaties te maken. Een wijn met een hoog zuurgehalte wordt juist weer in balans gebracht en zijn fruitigheid zal meer naar voren komen.
Zout in het eten: Ook zout is een wijnvriendelijk element van voedsel dat het fruitkarakter van een wijn meer naar voren laat komen. Het kan ook de harde en scherpe tannines in een wijn verzachten.
Goddelijke wijn&spijs combinaties:
- Chardonnay & kip! Gebraden kip in boter met geroosterde bospeen en zoete aardappel. Bij een jonge Bourgogne; stoofschotel van kippendijen met verse erwten,tuinbonen,aardappels en munt. Een frisse mâcon is heerlijk bij een clubsandwich kip,bacon en mayo.
- Barbera past goed bij plaatselijke gerechten zoals Agnolotti del Plin (Gevulde pastakussentjes) afgemaakt met Parmezaanse kaas, nootmuskaat en jus. Rood vlees en wild die wat langer in de pan of oven nodig hebben. Ragu alla bolognese. Barbera is zeer gesteld op salie, rozemarijn, eekhoorntjesbrood, nootmuskaat, foelie, zware sauzen met drank (madeira of marsala) erdoor. Pappardelle met konijn of lam, gestoofde fazant, kruidige italiaanse saucijzjes met bruine linzen, gestoofd vlees met kastanjes, rode wijn, champignons en pancetta.
- Gruner Veltliner met sushi en dim sum.
- Pinot noir! Zijdezachte Pinot noir is fantastisch bij gebraden vlees, ossenhaas, biefstuk, rib-eye. En de ultieme wijn voor bij eend! Iets gekoeld met deze schitterende Bourgogne Coulejoie. Malse zalmfilet; geblakerde tonijn; rode mul; stevige kabeljauw omwikkeld met proscuito. Ideaal bij boeuf bourgignion. Een jonge pinot noir is erg lekker bij gegrild lamskotelet met groenten. Aardse pinots hebben veel met paddestoelen, truffels, mierikswortel en peperkorrels of bij een risotto van paddestoelen. De Nuits st Georges gaat goed samen met Varkensvlees met een vulling van jeneverbes, tijm, korianderzaad, geraspte citroenschil.
- Nebbiolo (Barolo) heeft veel tannine en strijdbare zuren! Een nebbiolo met hoge tannines voelt hij zich op zijn gemak bij een bittere bladgroenten; rucolo, radicchio, witlof. Romige kaassouffle. Nebbiolo harmonieert volmaakt met pompoen en paddestoelenGevulde pompoen! Risotto met pompoen en salie; geroosterde pompoen met gebraden varkensvlees. Ossobuco! .Een jongere Barolo kan de vettigheid van eend of gans goed aan. Rundvlees; stoofschotels, opgediend et korrelige polenta; gegrilde steak met een peterselie salade. Fazant, kwartel en haas; salami; risotto Milanese; crostini met kippenlever; Qua kruiden passen rozemarijn, tijm en salie uitstekend.
Bij Awake kunt u terecht voor een ultieme wijn en spijs lunch of diner. Op ons adres in Nijmegen Centrum kunnen wij maximaal 30 personen ontvangen en stellen we een op maat gemaakt wijn&spijs menu voor u samen.
Neem contact op.

