Biologische wijn vs Biodynamische wijn

Steeds vaker drinken we biologische wijn en steeds vaker drinken we biodynamische wijn. Maar wat is nu het belangrijkste verschil en hoe smaken deze wijnen?

 

Uit recent onderzoek is gebleken dat men het steeds belangrijker vindt om duurzame producten te kopen. Ook in de wijnbouw is er groeiende vraag naar bio en biodynamische wijnen. De afgelopen 15 jaar is de vraag naar biologische wijnen zo gestegen dat het een van de snelst groeiende sectoren wereldwijd is.

Biologische wijnen bevatten geen bestrijdingsmiddelen die bij bij normale wijnen wel gebruikt mogen worden. Meestal zijn de bodems tussen de wijnstokken begroeit met gras. Je zou kunnen zeggen dat dit een natuurlijke bodem verfrisser is. Wel is het noodzakelijk om dit regelmatig om te ploegen.

Om schimmels en andere ziektes op een natuurlijk manier te detecteren planten de wijnboeren bijvoorbeeld roze struiken aan de uiteindes van het wijnveld. Wordt deze roos ziek dan weet de wijnboer dat hij actie moet ondernemen.

Onze gepassioneerde wijnboer Gianni Carparelli van wijnhuis I Pastini past deze techniek toe!

 

Carparelli: ‘Bij I Pàstini hebben we altijd volgens biologische criteria gewerkt: we hebben het gebruik van elk synthetisch product verboden.

Voor ons betekent van ons land houden dat we ervoor zorgen, het biologisch cultiveren met respect voor degenen die er wonen, alle synthetische producten verbieden en proberen het buitengewone synergetische evenwicht dat we hebben weten te bereiken met de natuur niet te veranderen, om de kwaliteit te helpen verbeteren van de producten van ons land.

We begeleiden de natuur op zijn goede weg, om gezonde planten en buitengewone druiventrossen te verkrijgen. We produceren alleen wijnen van inheemse druiven die in het hart van de Itria-vallei worden geteeld met strikt respect voor het milieu. De wijngaarden worden uitsluitend met biologische producten behandeld en bemest met de groenbemester van verschillende peulvruchtsoorten. We werken in hyperreductie of in de totale afwezigheid van zuurstof.

De oogst vindt vroeg in de ochtend plaats als de zon nog niet is opgekomen, om te profiteren van de koelere temperaturen en stopt midden in de ochtend om oogsten op de heetste uren van de dag te voorkomen. Een twintigtal boeren die deskundig zijn in de verwerking van de inheemse druiven uit het gebied zorgen voor de oogst.

De druiven worden handmatig geoogst om te voorkomen dat de bessen breken en zo te voorkomen dat het fermentatieproces begint voordat de trossen de persfase hebben bereikt. Na een zorgvuldige selectie van de trossen worden de druiven in kleine dozen geplaatst. Het voorgekoelde druivenextract, verkregen door zachte persing, wordt vervolgens gefermenteerd in stalen containers bij een gecontroleerde temperatuur, waar het rijpt tot het wordt gebotteld.

Onze wijn is een eerbetoon aan deze succesvolle combinatie van traditie en technologie.

Bestel snel onze favoriete witte BIO wijn van van deze bevlogen wijnboer.

 

Wat is dan Biodynamische wijn?

Bij het maken van biodynamische wijnen gaat de wijnboer een stapje verder. De biodynamische boeren in algemeen hebben een holistische kijk op hun landbouw. Deze methode is rond 1932 in het leven geroepen door Rudolf Steiner.

Aan het woord is onze Biodynamische wijnmaker Yves Jean van Domaine Amadieu. Zijn wijnen uit het hart van de Rhône maken al jaren naam in de wereld van de biodynamische wijn. 

”Biodynamische wijnen worden veelal gekeurd door Demeter. Deze instantie ziet toe dat het hele proces van druif tot glas biodynamisch wordt.

Biodynamisch is vooral een holistische benadering van landbouw waarbij boerderijen en wijngaarden worden beschouwd als levende organismen en boeren rekening houden met elk aspect van hun natuurlijke omgeving. De rol van de biologisch-dynamische boer is om het evenwicht van dit complexe ecosysteem te behouden en tegelijkertijd de vitaliteit van zijn bestanddelen te vernieuwen door middel van biodynamische preparaten gemaakt van natuurlijke producten en geneeskrachtige planten. 

In nauwe samenwerking met de natuur voedt biodynamica de wijnstokken en verbetert de bodem, zodat biodynamische wijnproducenten druiven verkrijgen die het volledige potentieel van hun wijngaard tot uitdrukking brengen.
Demeter is een handelsmerk sinds 1932 en we zijn gecertificeerd sinds het begin van het landgoed. We grijpen zo min mogelijk in in de wijnkelder, zodat de natuur zich volledig kan uiten. Het zijn de natuurlijke gisten die aanwezig zijn in de wijngaarden die het fermentatieproces leiden. Daarom evolueert de wijn om zijn eigen unieke kenmerken te onthullen die hem van alle andere onderscheiden. Onze wijnen drukken de perfecte balans en het individuele karakter van onze bodem uit. Hun intense, complexe aroma’s worden versterkt door minerale tonen die hun link met de aarde oproepen”

Biodynamische wijnen zijn ook gemakkelijker te verteren en worden nog populairder bij zowel consumenten als sommeliers.

Bestel snel onze favoriete rode Biodynamische wijn van van deze ambachtelijke wijnboer.