Puglia: Uitgestrekte souplesse gemaakt voor Primitivo, Negroamaro en Susumaniello

Puglia ligt in het uiterste zuiden van Italië, de wijnen van Awake komen hoofdzakelijk uit het puntje van de hak van de laars. Dit schiereiland, genaamd Salento, brengt het beste naar boven van de inheemse druifsoorten Primitivo, Negroamaro en de nog onontdekte Susumaniello.

Wie Puglia wel eens heeft bezocht herkent de karakteristieke trulli huisjes vast wel. Ronde bouwsels van gestapelde stenen met een puntdak. Ze staan vaak midden in de wijnvelden en zorgen voor een koele en donkere plaats. Pulgia (Apulië in het Nederlands ) is een warme streek met relatief weinig neerslag. De regio heeft een wijntraditie van meer dan vierduizend jaar oud. De ontwikkeling van de wijnbouw is te danken aan de Grieken en de Romeinen. Na de val van het Romeinse rijk raakte de wijnbouw in heel Italië volledig in verval. Puglia was een uitzondering. Dat kwam door de gunstige ligging ten opzichte van het welvarende Byzantijnse rijk. Daardoor bleef handel bestaan en bloeide de wijnbouw.

Na de druifluisramp aan het einde van de negentiende eeuw werd de wijnbouw op kleinere schaal hervat. De wijngaarden werden beplant met sterke en productieve druiven waaronder Primitivo, Negroamaro, Susumaniello en Sangiovese. Zoals eerder vermeld is Puglia een warme en droge streek, echter is de bodem zeer vruchtbaar en levert de wijnbouw een flinke bijdrage aan de lokale economie.

Awake koopt zijn wijnen rechtstreeks in bij de wijnboeren Conti Zecca, I pastini en Terre di San Vito. Alle wijnboeren zijn persoonlijk bezocht waardoor het verhaal achter de wijn oprecht kan worden doorverteld.

Negroamaro

Een juweel die smaakt zoals fluweel. Zo zouden wij de Negroamaro druif het beste omschrijven.

De autochtone negro amaro groeit vooral in het zuiden van Puglia. Het woord amaro geeft enigszins verwarring want het betekent hier niet ‘niet bitter’. Het is een verbastering van het Griekse woord ‘mavros’  dat, net als negro, zwart betekent. Vertaald heet de druif dus zwart zwart, dat vooral slaat op de kleur van de druif. De rode wijn is niet zo heel donker. Wel fluweelzacht met aroma’s van rood fruit, tabak en licht kruidig.

Negroamaro is ook goed bruikbaar voor rosé. In het zuidelijkste puntje van Puglia zijn ze er dol op. Niet geheel verassend met zoveel zonuren door het jaar heen. Het is dan ook geen verassing dat de enige rosé et het DOCG predikaat uit Puglia komt.

In de webshop van Awake vindt u verschillende stijlen Negroamaro. Een frisse toegankelijke stijl de Cantalupi Negroamaro en een volle zware beuker de Liranu Negroamaro gran riserva. Beide afkomstig van wijnhuis Cont Zecca.

Geniet ervan!

Tip van Awake!

Geweldige begeleider van gegrild rood vlees en wild, al dan niet in combinatie met (kruidige) pasta’s, of heerlijk bij Parmigiano Reggiano en andere gerijpte harde Italiaanse kazen.