Familie Aresca: drie generaties wijnboeren

Terwijl de mist als een deken over de Noord-Italiaanse heuvels hangt, plukt Bruno Aresca een druif. Langzaam laat hij hem door zijn handen rollen. Hier liggen zijn wortels. Op deze plek, vlak bij het oude centrum van Mombercelli, plant zijn vader Luigi samen met zijn broer Piero in 1952 de eerste druivenstruik.

Nu, 70 jaar later, is Bruno samen met zijn zoon Fabio (op de foto linksonder) verantwoordelijk voor het maken van de wijn. Bijna alle overige familieleden, onder wie zoon Piergiorgio en dochter Elena, zijn ook werkzaam voor het bedrijf. Nog altijd gebeurt alles op dezelfde plek, in het hart van de regio Piemonte. Het plukken van de druiven, het rijpingsproces in de houten vaten en het bottelen van de wijn.

Wat in de jaren 50 als een lokale wijnboerderij begon, is de afgelopen decennia uitgegroeid tot een echt familiebedrijf. De kunst wordt van generatie op generatie doorgegeven. Fabio: ,,We zullen altijd op zoek blijven naar de kwaliteit die onze grootouders ons hebben geleerd.”

Awake koopt de flessen Roero Arneis direct in bij de familie Aresca. Zo krijgen zij een eerlijke prijs voor hun product en hebben wij de garantie dat we altijd een mooie wijn kunnen afleveren bij u.

Roero Arneis

De ‘kleine witte koningin’ staat op uit de dood. Eind vorige eeuw was de druif Arneis door bijna iedereen vergeten. Te lastig. Te gevoelig. Te veel aandacht nodig. En niet te vertrouwen. Maar door de klassieke Barolo-wijnboeren is de kleine lastpak begonnen aan haar tweede leven.

De Roero Arneis (spreek uit als: ro-ëro are-nais) is nu één van de belangrijkste en meest gewaardeerde Italiaanse witte wijnen. Fris en tegelijkertijd intens, ideaal om jong te drinken. De witte Nebbiolo — een bijnaam die verwijst naar de druif van de bekende Barolo — valt door de bijna romige structuur elk geval in de smaak bij een Chardonnay- en Viognier-liefhebber. De Roero Arneis heeft een mooie body en tonen van peer en exotisch fruit.

Zoals de naam al doet vermoeden is deze witte wijn voor 100 procent van Arneis gemaakt. Daardoor is de Roero Arneis (Roero verwijst naar één van de heuvelgebieden in Piemonte) fris genoeg voor een aperitief, maar heeft die ook genoeg kracht om bij het eten te drinken.

Tip van Awake!

De Roero Arneis smaakt het beste in combinatie met wat lichter eten. Daarbij kunt u denken aan gerechten met schelpdieren of bijvoorbeeld een frisse ricotta-salade met munt en erwten. 

Piemonte: een unieke wijnstreek

Heuvels bedenkt met wijngaarden. Hier en daar een kasteel. Het groene golvende landschap van Piemonte ademt historie. In elk dorp en op iedere heuvel is de eeuwenoude wijntraditie te voelen.

Piemonte, in het Italiaans ‘voet aan de berg’, ligt ten zuiden van de Alpen en is één van de belangrijkste en beste wijnstreken van Italië. Aresca Vini staat in het Langhe-Roero en Monferrato wijndistrict, dat door UNESCO op de Werelderfgoedlijst is geplaatst vanwege de grote culturele waarde.

Het gebied ten zuidoosten van Turijn is vanwege het klimaat (warme dagen, koele nachten), de heuvels, de rivier Tanaro en de klei-, zand- en kalkbodem de perfecte plek voor de wijnbouw. De unieke omstandigheden leiden ertoe dat onder meer de Arneis vooral in Piemonte tot een juiste smaak komt.

De ondergrond heeft namelijk grote invloed op de Arneis. Een van de lastigste Italiaanse druivensoorten komt vooral tot een goede smaak op een zanderige grond en op mooie zonnige gelegen heuvels, waardoor er veel fruitsuikers ontstaan. Door de veeleisendheid van de Arneis is de Roere een van de weinige ideale gebieden voor de druif.

Gratis Roero Arneis bij een nieuwe bestelling

Heeft het verhaal van de familie Aresca en Roero Arneis u enthousiast gemaakt? Als u een doos (12 stuks) Roero Arneis bestelt, krijgt u twee flessen cadeau. Laat uw e-mailadres achter en u ontvangt direct een kortingscode. Bij het afronden van de bestelling wordt de korting meteen verrekend.