Familie Aresca: drie generaties wijnboeren

Terwijl de mist als een deken over de Noord-Italiaanse heuvels hangt, plukt Bruno Aresca een druif. Langzaam laat hij hem door zijn handen rollen. Hier liggen zijn wortels. Precies op deze plek, met uitzicht op het oude centrum van Mombercelli, heeft zijn vader Luigi samen met zijn broer Piero in 1952 de eerste druivenstruik geplant.

Nu, bijna 70 jaar later, is Bruno samen met zijn zoon Fabio (op de foto linksonder) verantwoordelijk voor het maken van de wijn. De rest van de familie, onder wie zoon Piergiorgio en dochter Elena, zijn ook actief binnen het bedrijf. Het plukken van de druiven, het rijpingsproces in de houten vaten en het bottelen van de wijn: alles gebeurt nog altijd op dezelfde plek, in het hart van de regio Piemonte.

Wat in de jaren 50 begon als een lokale wijnboerderij, is de afgelopen decennia uitgegroeid tot een echt familiebedrijf. Van generatie op generatie wordt de kunst doorgegeven. Fabio: ,,We zullen altijd op zoek blijven naar de kwaliteit die onze grootouders ons hebben geleerd.”

Awake koopt de flessen Barolo rechtstreeks in bij de familie Aresca. Op die manier krijgen zij een eerlijke prijs voor hun product en weten wij zeker dat we altijd een mooie wijn kunnen bezorgen bij u.

Barolo

Het icoon van de regio Piemonte. De wijn van koningen en de koning van de wijnen. Niet voor niets behoort Barolo tot de drie beste wijnen van Italië. Wat hem zo bijzonder maakt? De druif.

Barolo wordt gemaakt van 100 procent Nebbiolo, een gevoelige druivensoort die vrijwel uitsluitend in Piemonte tot een juist evenwicht van suikers, fruitsmaken, zuurgraad en tannines komt. De druivensoort vormt al eeuwenlang de basis voor wijn. Er zijn zelfs aanwijzingen dat er in de 1ste eeuw al wijn werd gemaakt van Nebbiolo.

De wijn rijpt bovendien minimaal 24 maanden op eikenhout en 6 maanden op de fles. Een Barolo heeft daardoor een rijke en complexe smaak. Die begint met aroma’s van kruiden en rijp rood fruit en eindigt met tabak, vanille en ceder.

Tip van Awake!

Barolo is een volwassen, stevige wijn en komt daarom het beste tot zijn recht in combinatie met oude kazen, wild of een stoofpot.

Piemonte: een unieke wijnstreek

Heuvels bedenkt met wijngaarden. Hier en daar een kasteel. Het groene golvende landschap van Piemonte ademt geschiedenis. In ieder dorp en op elke heuvel is de eeuwenoude wijntraditie voelbaar.

Piemonte, in het Italiaans ‘voet aan de berg’, ligt ten zuiden van de Alpen en is één van de beste en belangrijkste wijnstreken van Italië. Aresca Vini staat, nog specifieker, in het Langhe-Roero en Monferrato wijndistrict, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat vanwege de grote culturele waarde.

Het gebied ten zuidoosten van Turijn is vanwege de heuvels, het klimaat (warme dagen, koele nachten), de rivier Tanaro en de klei-, zand- en kalkbodem de perfecte plek voor de wijnbouw. De unieke omstandigheden zorgen ervoor dat onder meer de Nebbiolo, de druivensoort waar Barolo van wordt gemaakt, alleen in Piemonte tot de juiste smaak komt.

Om een goede rijping te krijgen wordt de Nebbiolo vaak geplant tussen de 150 en 300 meter hoogte op een heuvel gericht op het zuidwesten. Daardoor krijgt de druif direct zonlicht. Vanwege de lange rijpingstijd — de langste van alle soorten — is dat cruciaal.

Gratis Barolo bij een nieuwe bestelling

Heeft het verhaal van de familie Aresca en Barolo u enthousiast gemaakt? Als u een doos (12 stuks) Barolo bestelt, krijgt u een fles Barolo cadeau. Laat uw e-mailadres achter en u ontvangt direct een kortingscode. Bij het afronden van de bestelling wordt de korting meteen verrekend.

[contact-form-7 id="29" title="Contactformulier Barolo"]